Spiselige planter

Side under konstruksjon. Ferdig juni 2019

De aller fleste planter i Norge er spiselige. Eller i beste fall ikke giftige. Men å være spiselige og gi noe ernæring av verdi er to forskjellige ting. Mange oversikter inneholder blomster som fiol og stemorsblomst, men dette er ikke mat. Dette er dekorasjon på kaker eller for å livne opp en salat med litt farger.

Skvallerkål

Brennesle

Løvetann. Alt på løvetannen kan etes: blad og stengel, blomsten og roten.

Granskudd. Full av vitamin C, og er brukt til dette formålet i lange tider. Kan plukkes rett fra treet og spises eller som oftest kokes det te på skuddene.

Kvann.

Karve

Burot

Engsyre

Gjøksyre

Bergmynte.

Rogneblader. Rognebær er spiselig, men ikke spesielt gode. I alle fall ikke au naturell. Da liker jeg bedre å knaske på helt unge blad fra rogn. Men ikke spis deg mett på dette, for inneholder visstnok stoffer som brytes til blåsyre i magen. Ved nærmere ettertanke burde kanskje ikke rogneblad være med i oversikten min over spiselige vekster, selvom jeg tygger på dem.

Tistler.

Groblad.

Meldestokk

Kusymre

Geitrams

Bjørk

 

Oppskrifter

Løvetannchips

Plukk unge blader. Skyll i saltvann og la dryppe av på kjøkkenpapir. Ha på litt olivenolje og salt og bland bladene godt. Varm ovnen på 150 grader og legg løvetannbladene på en stekeplate. De ytterste vil bli ferdig først, så ta disse ut mens de lenger inne blir ferdige. Steketid 15-25 minutter.