Nytteveksten Groblad forpester min hage

Ikke hør på det andre sier. Groblad er en pest og en plage for en plenelsker. Og den skal vekk! For i motsetning til løvetann, har groblad relativt enkle røtter å få opp.

Røttene til groblad er relativt enkle å dra opp
Røttene til groblad er relativt enkle å dra opp

Det er mange ting ved groblad som er formildende: Hvis man tygger den og putter på vepsestikk eller brennmanetsår skal den lindre smerte. Og blader kan legges direkte på åpne sår. Dette er gammel visdom. F.eks. roper moromannen Costard i «Kjært besvær forgjeves» etter groblad (plantain) når han skader foten fælt. Proppfull av vitaminer (spesielt A), antioksidanter og annen sunnhet er den også. Den skal vistnok kunne kurere diaré, urolig mage, feber (røttene), astma og sikkert også AIDS.

IMG_9501
Groblad i plen

Ingenting av dette får meg til å se på groblad med mildere øyne. De ødelegger min elskede plen, og de skal bort, om jeg så ødelegger sjansene til en kreftfri verden.

IMG_9184
Erlend og Felix ble satt til å plukke groblad strax de landet med flyet fra Afrika

Etymologi. Groblad har fått sitt navn pga sin evne til å få sår til å Gro. Latin: Plantago major, engelsk: plantain (som jeg syns er litt forvirrende, siden jeg alltid har trodd det er kokebanan), kallenavn: banalpalme (du hørte det her først!)

Groblad sitt irriterende søskenbarn er smalkjempe. Ikke like mange i hagen, men dekker også bakken med sine lange blader. Skal ha helbredende egenskaper, som jeg ikke er ute etter i plenen min! Plenen min skal være gress, og bare gress.