Slik lager jeg potetstappe

Bruk melne potetsorter. Jeg liker best mandelpoteter, men pimpernell og kers pink funker også fint. Har poteten et jentenavn er de kokefaste (ihvertfall de mest kjente som Beate, Laila og Rutt).

Skrell potetene og del dem i to for å korte ned koketiden. For en grei mengde til en voksen og to unger bruker jeg rundt omkring 1 kilogram potet. Kok opp på full styrke. De skal moses, så det gjør ikke noe om de faller litt fra hverandre. Når de er kokt helles de over et dørslag, og hell tilbake i gryta når vannet er rent av. Jeg setter gryta tilbake på den avskrudde platen som fortsatt er varm for å dampe vekk overflødig vann.

I en annen gryte har du 2 dl varm melk. Litt mer enn lunket, men ikke kokende. Har du dårlig tid eller kun én gryte funker det med kald melk også.

Del opp 75 gram smør i terninger og legg dem oppi gryta med potetene sammen med 1ts salt, 0,5ts pepper, og jeg liker en halv ts revet muskat oppi også. Andre ingredienser som kan heve smaken er feks gressløk. Start å mose potetene med en potetmoser. Vet ikke hva redskapet egentlig heter, men ser ut som et svijern. Hell oppi litt etter litt av melken mens du moser. Om mosen blir litt for tørr så spe på med litt kald melk. Og vips, så har du potetmos. Eller potetstappe. Eller potetpuré om du er av den pretensiøse typen.