Seiko Presage SSA345J1 (Espresso Martini)

Presage – From a cocktailbar to your wrist

SSA345J1 er i Seiko sin Presage Cocktail Time linje, og har fått kallenavnet Espresso Martini. Den mørke skiven får gylne stråler ut fra senteret når lyset treffer den. En ekte Sunburst dial. Fargen er vanskelig å definere, for den er helt utrolig på å ta opp nyanser fra lyset omkring. Er det en prektig solnedgang stråler den som en sol. Er det vanlig belysning får den en dyp brunlig tint. I et mørkt rom ser den nærmest helt svart ut.

Viserne og timeindikatorene kommer best til sin rett når skiven er mørkere, og ikke må konkurrere med den nydelige ur skiven. Da står de polerte delene bedre frem. Fem minutterne er veldig spisse drage- eller diamantformer med skrånende kanter, som fanger lys uansett vinkel du holder klokken i. Den korteste trekanten i dragen er nesten helt ute i randen, men rører den ikke. På klokken tolv, tre, seks og ni er den flat på toppen. Klokken seks er halvert for å gi plass til dato komplikasjonen.

SSA345J1 Seiko cocktail time espresso martini

Formen går igjen på minutt- og timeviseren. Sekundviseren er delikat og tynn med en form som kan minne om en synål egentlig. Nederste viseren i sentrum er gangreserveviseren, og bryter estetikken til de andre viserne så man ikke skal forveksle viserne. Gangreserven er 41 timer, og det er lett å se hvor lenge man har igjen på gangreserveindikatoren som følger skiven fra tolv til litt på halv fire.

Glasset er Seiko sin Hardlex. Altså ikke safir, men mye av det samme som hesalitt / plexiglass. Det er en såkalt box-shaped glass. Dette tror jeg er noe av det samme som domed, altså at den reiser seg betraktelig over bezelen. Sekundviseren sitter høyt pga tre andre visere som er sentrert i midten, og siden den går nesten helt til ytterkanten er den faktisk krum i enden for å få plass.

Bruken av hardlex glass, formen på indikatore og visere og den store kronen er jo alle noe som skal spille på tidligere tider, anslagsvis rundt art deco. Seiko sikter seg her inn mot et klientell som liker å ta på seg en blazer når de går ut på byen. Ikke nødvendigvis full dress og håndknyttet sløyfe. Selv om det også funker fint for noen. Størrelsen er på 40,5 mm, så mindre enn klokker ofte er nåtildags, men litt i største laget for en klassisk dressklokke av det litt mer eksklusive slaget.

SSA345J1 Dress watch

Klokkereimen som følger med er av kalveskinn og trippelspent med klikkåpner (jeg er ingen reime-entusiast, så dette er begreper jeg finner på). Noen sier det er skinn fra Kobe kyr, men dette er nok ikke sant.

Seiko coctail time leather strap clasp on seiko skinn reim skinnrem klokkeremm

Urverket er Seiko sitt automatiske in house 4R57 med 21600 svingninger. Siden bak lokket er gjennomsiktig kan man kan se noe av drivene og noen av de 29 juvelene. Forståsegpåere sier at det ikke er vits å vise frem maskinfremstilte tannhjul. Jeg syns urverket er nydelig.

Ssa345j1 seiko 4r57