Lage mur

Hvordan lage en mur

Ingenting er så tilfredsstillende som å sette opp en mur på egenhånd. Det synlige resultatet står som et testamente på dine evner som murer i århundrer om det gjøres riktig.

Jeg kan dessverre ikke noe om muring, så det ble frimuring på meg. Jeg kjøpte en haug med miniblokker. Disse steinene som passer inn i hverandre og får en svak helning. Helningen på 10º hjelper på presset bakfra, siden jeg skulle fylle den ene siden med jord.

Det er mye som skal gjøres korrekt for best mulig resultat. Jeg hoppet over det meste. Det jeg gjorde er følgende:

Jeg gravde en renne som jeg fylte grus i. Ca 10 cm grus. På toppen la jeg de prefabrikerte sålebjelkene, og passet på å få det så i vater som jeg klarte. Noen har sagt at det er fundamentet som er det viktigste, og det høres jo fornuftig ut.

img_1625
Renna er klar til å fylles med grus. En sålebjelke ligger klar nederst til venstre i bildet.

Når sålene er på plass er resten en lek. Man stabler blokkene oppå hverandre. Husk å ha nok halve blokker, for skjøtene skal overlappe, eller ikke flukte.

img_1672
Halve første rad ligger under bakkenivå

Jeg la grunnmursplast i bakkant av muren for å sperre for noe av fukten. Husk å klippe denne ned når alt annet er ferdig. Jeg har ennå ikke sumlet meg til å gjøre det. Jeg fylte også på med grus i bakkant for drenering og avhjelpe på presset fra jorden bak. Her på Vestlandet trenger vi ikke bekymre oss for mye over tele.

img_1680
Enden brydde jeg meg ikke så mye med, for der har jeg plassert en tett rhododendron som er eviggrønn og skjuler. På toppen plasserte jeg en rad thuyaer som vil bli en fin hekk om noen år
img_1893
Husk å bestille nok single hvis du planlegger å anlegge en parkeringsplass ved din nyoppreiste mur

Nå har jeg en finfin mur på parkeringsplassen min på toppen av bratteveien, og der har den stått støtt i to år nå. Grunnmursplasten er fortsatt ikke klippet.

Tillegg 11/11-2016. Denne siden ble skrevet før Trump ble valgt til President i USA, så jeg hadde satt pris på at ingen tipset ham.