Seiko A229

Alle gode ting er 3, og Inge Mauseth nerder videre på 3 Seiko A229


På slutten av 1977 lanserte Seiko A229. A229 var ett digital quartz kronograf caliber. Det var rimelig avansert for sin tid. To rekker med siffer, slik at siste mellomtid, eller rundetid kunne presenteres samtidig med løpende kronograf tid. Om man valgte funksjonen rundetid, vistes løpende totaltid samtidig som løpende tid på innværende runde. Rundetidsteller var også på plass. I vanlig klokkemodus, slik som på bildet, vises timer, minutter, sekunder, ukedag, dato og måned. Det var uvanlig i 1977 å ha så mye informasjon på ett display. Caliber A259, som jeg tidligere har laget noen innlegg på, deler en god del moduler med A229. Display kan blant annet byttes imellom de to kalibrene. Likeså en god del av de mekaniske delene i calibret, slik som mekanismen for å holde på plass display, batteri og kretskort. Jeg mistenker at det er bare forskjellig mikrokode, ellers alt likt mellom de to.

Seiko laget, og lager, ett utall forskjellige modeller med samme caliber. Av A229 har jeg nå identifisert 4 forskjellige kombinasjoner av urkasse og ramme rundt display. Her viser jeg tre forskjellige. Både A229 og A259 har metallplater rundt displayet, ikke trykkt på innsiden av glasset, som er og var langt mer vanlig. Det kan også nevnes at jeg har 10 forskjellige A259 i samlingen. Rimelig sært, ikke sant?

Så tilbake til disse tre A229 på bildet. Den i midten, en A229-5065, kjøpte jeg før jul i 1979. Den er produsert i august 1979. Det var min første vanntette klokke. En klokke jeg kunne bruke når jeg badet og snorklet. Det var stor stas husker jeg. Den til venstre, er en A229-5030. Det er en NOS (New Old Stock), altså en klokke som ikke har vært brukt. Den er fra januar 1979. Den til høyre, kom i posten, fra Kiev, i dag. Det er også en NOS. En A229-5010 fra januar 1978. Så får tiden vise om det dukker opp noen flere A229 i samlingen min.

Tekst og foto: Inge Mauseth

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *