3 Seiko Kronografer

Gjentagende gjestespaltist; Inge Mauseth, nerder på 3 Seiko kronografer fra Dragens År: 1976

Disse tre klokkene har fire ting til felles: 

1: De produsert av Seiko

2: De er kronografer

3: De er alle tre produsert i 1976

4: De er mine 🙂

Den lengst til venstre, 6139-6040, er produsert i august 1976. Seiko 6139 er sannsynligvis verdens første masseproduserte automatiske kronograf. Produksjonen startet tidlig i 1969, og klokker var tilgjengelig hos urmakere rundt om i verden i mai 1969. Seiko er ett japansk selskap, langt fra Europa og Sveits, men med urmakertradisjoner tilbake til 1881 og egen produksjon fra 1892. Hovedfokuset i 1969 var nok utvikling av kvarts uret. Om det var det som var årsaken, eller at de rett og slett ikke brydde seg så mye om hva som foregikk i Sveits og Europa vites ikke. På slutten av sekstitallet var det ett kappløp om å være først med å lansere ett armbåndsur medautomatisk kronograf. Både Chronomatic Group (Heier/Büren/Dubois-Depraz/Breitling) med project99/kaliber11 og Zenith med El Primero, presenterte sine versjoner på Baselworld i 1969. Seiko var ikke der, selv om de altså hadde 6139 i produksjon før messen ble avholdt. Litt kult egentlig, «no fuss» kjennertenger jo mange av modellene til Seiko. Akkurat min 6139 fikk jeg i 1993 av en urmaker som ryddet litt i skuffer og skap. Denne lå i skuffen «for ikke lønnsomme å reparere». Jeg falt for den oransje skiven. Jeg tok den med meg og la den unna, i en eske, sammen med noen andre klokker som hadde sluttet å gå. I januar i år kom jeg over en artikkel her på https://www.maiselyn.no . Her var det flere artikler om 6139 og Andreas sin egen samling. Mye interessant lesning. Det minte meg på klokken som ble lagt i en eske for 30 år siden. Jeg fant fram esken og klokken. Og sannelig var det en 6139. Den måtte jo settes i stand, og Andreas var behjelpelig med å finne en som kunne fikse den for meg. Som sagt så gjort, jeg sendte fra meg klokken og 14 dager senere fikk jeg en fungerende 6140 tilbake J Moro J Som en liten kuriositet kan det nevnes at 6139 har en meget spesiell, og noe uvanlig, måte å stille dato og dag på. Trykker man kronen litt in, så stiller man datoen. For å stille dagen må man tykke kronen enda lengre inn. Denne måten å stille dag/dato har jeg ikke sett før.Jeg skal ved anledning skrive en lengre artikkel om akkurat min 6139-6040.

Den i midten er en 0634-5009. Verdens første digitale kronograf. Seiko lanserte denne i 1975. Jeg har skrevet om denne i tidligere nerdealarmer. Min er produsert i mai 1976.0634 viser timer (AM/PM), minutter og dato. Ett trykk på bryteren der kronen sitter på ett vanlig ur, og man får fram en stoppeklokke. Oppløsningen er på 1/10s. Mellomtid og to sluttider. Fantastisk i 1975. Denne kronebryteren, brukes også til å stille klokken. Man trekker den ut, og da kommer man i innstillingsmodus. Ganske genialt, og velkjent fra analoge armbåndsur. Man kan lure på hvorfor man senere gikk bort fra denne enkle måten å betjene digitalurenes funksjonalitet på. Jeg tror det har med kostnader å gjøre. Det ble for mye mekanikk, og det er mye billigere å bare bruke vanlige «push» brytere. Jeg husker ennå første gangen jeg så 0634-5009 live. Det var i butikkvinduet hos Håkon Lian på Nordre gate i Trondheim. Synet gjorde ett mektig inntrykk på en guttunge som holdt på å bli tenåring. Klokken kostet kr 1864,- Ufattelig mye penger den gangen. En Omega Speedmaster var noen få kroner billigere. Min første 0634-5009 fant jeg i den samme skuffen som 6139-6040 i 1993. Den skuffen som var merket med «ikke lønnsomme å reparere». Denne har jeg satt i stand selv, kjøp deler (nytt display, fjærstål til displayfeste og glass på eBay. Jeg fikk den til å virke for noen år siden. I fjor fant jeg en NOS (New Old Stock) kasse og lenke. Da var jeg ikke sen om å bestille, og nå har den en finish som ny.

Den helt til høyre er en M159-5010. M159 ble lansert i 1976. Urkassen til min er produsert i august 1976. Den er en direkte videreutvikling av 0634, både utseende og funksjonsmessig. På denne har displayet nå fått plass til sekunder og ukedag. Ellers er funksjonene de samme. Klokken har blitt litt slankere grunnet krymping av elektronikk. Måten urkassen er bygd sammen på er slik man er vant til i dag, hvor baklokket er presset på. I motsetning til 0624-5009 som har en meget spesiell montering av selve kasse og baklokk. Der blir lokk og kasse holdt sammen av fjærstål. Det er det frest ut fire hull i kassen, som man må presse inn en liten dor for å få fjæren til å «slippe», og man kan ta av baklokket. Men heldigvis har M159-5010 beholdt den geniale kronebryteren. Min M159-5010 er heller ikke «matching numbers». Den er bygd opp av deler fra flere donorer, samt at jeg også her fant en NOS kassepå eBay.

Forfatter: Inge Mauseth

Andre artikler fra samme forfatter:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *