Seiko Kvarts, en presis anekdote

Kvartsklokker er et område som ikke får nok omtale på maiselyn.no, selv om Seiko virkelig har vært banebrytende på dette feltet. Dette måtte selvsagt gjøres noe med, og gjesteskribent Inge Mauseth, entusiastisk samler av Seiko kvartsklokker, tar oss her gjennom en personlig reise i tid, kvarts-tid, som jo faktisk er mye mer presis enn noen av mine automatiske noensinne vil bli.


Året er 1978 og undertegnede står til konfirmasjon i Børsa kirke. Seiko lanserer kaliber A259. 

Min klokkeinteresse ble vekt tidlig. Jeg husker ennå at jeg drømte om klokkene jeg så i postordrekatalogene. Og sto lenge utenfor vinduene til klokkebutikkene i Trondheim. Spesielt utenfor Håkon Lian på Nordre gate. Der var det alltid mye fint å se på, og det er det jo enda. 

Jeg husker enda godt da Seiko i 1974 lanserte kaliber 0624-5009 «Lemonface». Det var Seiko sin første quartz LCD klokke på det internasjonale markedet. Året før lanserte de kaliber 06LC, men bare for det Japanske markedet. Kaliber 06LC og 0624 var verdens første LCD klokker med 6 siffer. En bragd den gangen. Utfordringen var strømforbruket, men det hadde de altså fått så god kontroll på at de kunne tillate seg 6 siffer og løpende sekunder. Som 11 åring i de trønderske skoger var Lemonface kun en uoppnåelig drøm. Hva den kostet husker jeg ikke, men det må ha vært veldig dyr.

Så gikk jo årene og det kom nye modeller, med nye funksjoner. I 1976 ble kaliber 0634 lansert. Verdens første LCD chronograph. 1/10 sekund, mellomtid og to sluttider. Rått. Den kostet 1864 kroner. Helt urealistisk for en 13 åring. Mer om disse modellene i en senere post. 

Så kom omsider 1978, konfirmasjon og sommerjobb. Og A259. Kaliber A259 har alarm, med ukeprogram, nedtelling og stoppeklokke med 1/100s. Den viser timer, minutter, sekunder, dato, måned og dag samtidig. Dette var ganske så rått i 1978. Jeg brukte noe av konfirmasjonspengene og penger fra sommerjobb til å kjøpe en A259-5010 med lys kant rundt displayet. Midten, nederste rekke på bildet.

Jeg har altså fremdeles den A259-5010 jeg kjøpte i august 1978 hos Håkon Lian. Etter hvert som tiden har gått, så har klokkeinteressen naturlig gått tilbake til mekaniske ur. Men jeg har alltid sørget for å bytte batteri i min A259-5010. Den har ikke vært mye brukt de siste 40 årene, men nå og da har jeg tatt den fram og mimret om en fin ungdomstid. 

På 70 tallet ble disse digitalurene fra Seiko bygd for å kunne repareres. Innmaten består av 32 deler, og kalibret er skrudd sammen, slik at display, høyttaler og brytere lett kan byttes. Likeså glasset. Rammen rundt displayet er av metall og ikke bare trykk på innsiden av glasset, slik mange andre produsenter gjorde. Fremdeles er det mulig å få tak i deler, slik som glass, display, høyttaler og kretskort.

Jeg er samler av natur og har etter hvert fått en pen samling med 70 talls Seiko LCD klokker. Her er min lille samling av A259.  Jeg har altså 5010 i fire modeller, både duble og stål med lys og mørk ramme. 5030 med mørk ramme, 5040 med lys ramme, 5050 med mørk ramme, 5060 med lys og mørk ramme, 5080 med mørk ramme. Alle disse i stål. De fleste med original lenke. 5080 er for øvrig en «silver wave», det betydde på Seiko språket at den var vanntett til 100m

Bakgrunnen til bildet er ett Nå bil ekstra som jeg kjøpte i februar 1978…. Samler sa du???

Inge Mauseth

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *