Makrellen er kommet

Årets første makrell ble tatt 10. mai. Den sprutet melke da jeg tok den av kroken, så den var nok ihvertfall eldre enn to år.
Jeg har helt glemt hvor rå makrellen er av utseende. Den torpedoformede kroppen er skapt for fart og fullpakket av muskelkraft. De oftest fem små finnene (kan være mellom 4-6) mellom ryggfinnen og halefinnen på oversiden, og mellom gattfinnen og halefinnen på undersiden minner om tunfisk, og et annet navn på tunfisk; makrellstørje, hinter vel også om slektskapet. Ordet makrellstørje kan bety stor makrell, men her strides (som så ofte) de lærde. Vakre farger har den ōg. Skinnende i blått og grønt og uregelmessige svarte streker gir den et litt eksotisk preg, som en tiger eller sebra.

Laks har det som ser ut som to ryggfinner, men den bakerste kalles fettfinne. Dette er ikke en finne, men en hudfold uten finnestråler. Makrellen har to ekte ryggfinner, der den forreste, store finnen er en oppvisning i aerodynamikk fra naturens side. Eller aquadynamikk heter det vel i vann. Men favoritt finnen er selvsagt den dypt splittede halefinnen. Det er her farten kommer fra. Legg merke til at det er en liten kjøl ved starten av halefinnen neste gang du drar opp en makrel. Denne reduserer turbulens sammen med småfinnene som tidligere er nevnt.

Makrell mangler svømmeblære, og kan kjapt endre hvilke dyp den befinner seg i. Derfor ville den sunket om den stoppet å svømme. Den må også være i konstant bevegelse for å få nok oksygenrikt vann til den frenetiske livsstilen og alle musklene sine. Kan bli opp mot 20 år, men blir aldri enorm i masse. Den største makrellen som er registrert var 3,4 kilo.

Hvordan steke makrell i panne

Rugdejakt; Jakten på en stor, feit Woodcock

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *