Fiske sjøørret i Hafrsfjord

Sjøørret er fredet i hele Ryfylkefjordene fra 1. mars til og med 30. april. For det første trodde jeg det het Boknafjorden, men ser ut til at det riktige navnet på hele vannmassen øst for Tungenes fyr og Kårstø altså er Ryfylkefjordene. I alle fall ifølge Fylkesmannen Rogaland, og fylkesmann Lone Marie Solheim er en fylkesmann som kan sin geografi tipper jeg. Hvor søren er Boknafjorden da? For det andre: kan du, fylkesmann Solheim, svare på hvorfor fredningen absolutt ikke skal gjelde i Lysefjorden? Har du hytte der kanskje? Eller var det noe forrige Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa fikk igjennom mens hun trumfet gjennom Ryfast? Dette må undersøkes nærmere. Neh, det tar for mye tid og det har nok en naturlig forklaring.

590E04CB-A9B6-42EF-92A7-C7F47958498F

Men Hafrsfjord ligger også utenfor fredningssonen, så da my brother from Åsas mothermother ringte og foreslo dette smutthullet trengte han ikke spørre twice for å si det sånn. Vi avtalte å møtes ved Hafrsfjordbruen på Sunde og prøve å fiske oss sørover.

Strømmen er sterk på flo sjø her under brua, og faren for bifangst er høy. Ikke noe annet enn sjøørret var akseptert i dag. Første kast ga meg en mort. Den fikk leve videre, så kanskje jeg treffer den om noen år som en tre kilos lyr. Som Aud pleier å si: mort er siste sort. Hun sier «siste sort» mye. Det liker jeg.

E22DC55E-8BAD-4322-BE54-E8FF1236A036

Etter å ha prøvd på forskjellige steder lenger sørover uten hell kokte vi oss en kanne kaffe og diskutere nye lokasjoner og barns avføring. Øyvind fortalte om et sted kalt Hagøyna rett ved Snøde. Her snevres fjorden inn før den igjen åpner seg. Logikken er enkel: all fisk som skal lenger inn i fjorden må gjennom her, og all fisk som skal ut må gjennom dette rundt 300 meter brede stredet. Hadde jeg vært Harald Hårfagre ville jeg plassert bueskytterne mine her, på begge sider.

På disse historiske marker var det to moderne krigere som skulle ut på tokt, men istedenfor våpen hadde vi fiskestenger. Der tidligere generasjoner kjempet om livet, var det farligste vi gjorde å forsere et piggtrådgjerde. Skulle nesten tro noen prøvde å holde oss ute og beholde fiskeplassen for seg selv. Lenge leve allemannsretten!

Vi splittet oss, og jeg kastet ut der sundet er som smalest. Jeg fikk ikke godfølelsen her, så kastet meg sørover. Det kan være frustrerende å fiske etter sjøørret, for de liker seg der det er en del vegetasjon, og når kroken henger seg borti et tareblad kan hjernen tolke det som et bitt i et millisekund eller to. Og omvendt. Nå hadde hjernen min tolket det som noe grums hadde vært borti, men akkurat da jeg dro opp sluken så jeg at det var en ørret etter den. Den så litt forfjamset ut og lurte på hvor fisken den hadde jaget hadde blitt av. Hadde fisker hatt skuldre hadde den nok trukket på disse, for er det noe jeg er ganske sikker på, så er det at fisker ikke tenker mye på etterlivet, og ingen ørret starter en religion bare for at en fisk stiger til himmelen.

Allerede neste kast fikk jeg napp igjen, og denne var en vilter en. Den hoppet og vred seg. Og jeg mistet den. Men i en av byksene så jeg at den var langt under minstemål. Nå visste jeg ihvertfall at jeg var rett mann på rett sted med rett sluk (en mørk sølvkroken Jensen seatrout 18 gram).

Det tok noen fler kast og mer gåing før neste satt på. Jeg kastet ut rett nord for Tedneholmen. Og denne var en skikkelig middagsfisk. Spolen hvinte godt, og det oppstod en kamp som ikke har hatt sin like i disse trakter siden år 872. Jeg var Harald, og fisken var Kjøtve den rike. Men denne Kjøtve skulle ikke slippe unna slik han gjorde for 1148 år siden. Jeg fikk den etter hvert nærmere land, og så at den var rundt halvmeteren. Helt inntil land glapp den av kroken, men den var sliten og treg nå, og jeg heiv meg etter den, og klarte å redde fangsten.

7A7CB319-18C4-43FB-B80B-9889FDF18D2F

Min digitale vekt viste 1,88 og et kinesisk tegn, og tommestokken viste gode 47 cm. Men en fisk på 47 cm og 1,88 syns jeg virket litt mye. Så jeg veide den på nytt og fikk 1,73. 1,73 kilo er en grei fangst, så jeg trasket fornøyd til Øyvind. Han var mektig imponert, og tilbød seg å veie den med sin vekt. Hans vekt ga meg et slag i trynet: den viste stusselige 0,88. Det kinesiske tegnet på displayet var ikke kilogram på kinesisk, men enheten jin, som er halvparten av kilo. Hvor lenge vekten min har vært satt på jin vet jeg ikke, men jeg tar en Doktor Relling her.

Andreas Halsne berger Jørgensen

Etter å ha gjennomgått de 5 stadiene til Kübler-Ross på under to minutter aksepterte jeg resultatet og heiv ut på nytt. Og tror du ikke det beit på på første kast. En liten rakker ble dratt opp, tatt bilde av og sluppet ut igjen uten å bli veid. Den veide neppe mer enn 500 jin uansett.

EBE3843C-7314-4B41-B264-B6F078A8142F

Nå var det Øyvind sin tur. Han kjørte ren kobber og det hadde en stor ørret fått sansen for. Men nå betalte han for å kjøpe billige sluker, for den glapp da han skulle sveive den inn til land, og grunnen var uten tvil at kroken ikke hadde skikkelige mothaker. Men dette ble Øyvinds nemesis, hans Moby Dick. Og du kan kalle meg Ismael. Øyvind var som besatt av denne fisken og fikk den faktisk på ved flere anledninger. Til slutt fant jeg en forlagt fluktstol til ham og sa farvel og adjø og forlot ham der. Og mulig han sitter der fortsatt når jeg kommer neste gang, for nå har jeg fått en ny favoritt sjøørret fiskeplass.

B574F494-EC71-4453-A31D-F8C17E07EC8D

 

Artsfiske i Egersund ved flo og fjære

Norges beste sjøørret spot fra land?

13 kommentarer til «Fiske sjøørret i Hafrsfjord»

  1. Ikke noe problem. Plenty fisk i kjøleskapet og fryseren. Men vanskelig å vite hvor jeg skal levere denne fisken mr Anonym Sulten Fisker

  1. Det finnes sjøørret hele året i Hafrsfjord, men jeg har vansker med å få de på kroken på sommeren. Antagelig heller ikke de største eksemplarene. Det beste stedet er nok ved Tananger brua på denne tiden av året. Der sandvolley banen er. Her vet jeg det blir tatt opp mot 2,5 kilo, men ikke av meg dessverre.

 1. Fylkesmannen vet nok at sjøørret ikke svømmer under broer. Snart blir fjorden inn til Sand og Sauda også fjernet fra fredningssonen pga. Sandsfjordbroa, og dette er grunnen til at Høgsfjorden ikke kunne krysses i bro — det ville stengt gytende sjøørret ute fra viktige vassdrag i Forsand og Frafjord!

 2. Tenkte å prøve å fiske i Hafrsfjord ved Tedneholmen men fant kun et skilt «Privat veg» og fant ingen andre alternativer til å komme meg ut der. Kom dere med båt eller har du et tips hvordan jeg kan komme meg ut der uten å treffe en sint bonde med høygaffel.

  1. Jeg er ganske sikker på at man kan traske til sjøen på private veger, i alle fall så lenge det ikke er i nærheten av bebyggelse, og man ikke krysser markene. Hvis dette ikke stemmer vil jeg ikke vite det. Da kan jeg påberope meg uvitenhet i møte med en høygaffelveivende bonde i fremtiden.

  2. Ditt spørsmål er jo ikke helt nytt, og det er sånn sett ikke gitt at du får lest det, men allikevel…

   Jeg stilte spørsmål til kommunen i dag om tilgang til strandsonen rundt Hafrsfjord. Årsaken var rett og slett at jeg var lit usikker – på den ene siden var marken udyrket og bolighusene lå langt unna (utmark?), men på den andre siden hadde eierne (antar jeg) satt opp piggtråd, skilter og litt utemøbler helt nede ved vannet som for å markere at dette er privat område.

   Kommunen sitt svar var soleklart. Ingen grunneier kan forhindre at du beveger deg i strandsonen, eller til og fra strandsonen. Gitt at veien du viser til faktisk er privat (og ikke kun en måte å stenge folk ute), så gjelder uansett allemannsretten: Du kan absolutt gå der, fordi en vei ikke teller som innmark. Med andre ord bekrefter kommunen akkurat det som maiselyn skriver i sitt svar, inkludert de begrensinger som nevnes.

   Jeg kan imidlertid ikke love deg at det ikke kommer en sint bonde løpende – det er ikke alltid de er veldig begeistrede for allemannsretten. Til de sitt forsvar har de nok høstet en god del dårlige erfaringer med folk som tolker allemannsretten veldig liberalt…

   1. Hei Sven. Takk for informasjon, og at du tok deg tid til å dele den med andre. Bedre med fakta enn synsing.

 3. Hei! Fisker du mye sjøørret? i såfall, har du noen tips om gode steder i stavanger-området, og generelt gode tips? Nybegynner her, har lyst å få dreisen på det 🙂

  1. Hei Bendik. Jeg fisker mye sjøørret ja. Siden jeg bor på Hommersåk er jeg mye ved Riskastranda (100 meter fra Riskabekken). Husk at hele Boknafjorden/Ryfylkefjorden med visse unntak er fredningssone fra 1/3 til 1/5. Et annet bra sted er i Hafrsfjord ved Tedneholmen. Ellers kan du søke sjøørret på maiselyn.no for flere steder jeg har fått SØ. Appen FiskHer er forbausende god på å gi en pekepinn på hvor du kan finne sjøørret. For tips og triks kan du se artikkelen http://www.maiselyn.no/2020/09/14/ . Helt nederst er det lenker til andre sider med fiskere som har knekt koden.

 4. Hei kjekt at du liker å fiske sjøørret . Har en lite en bemerkning til den ørreten på 47 cm det er en støing og bør settes fint ut igjen, det er ikke en topp mat fisk og bør få feite seg opp. Dette er en typisk nybegynner feil og ta opp fisk uten å være kritisk til hvilken kondisjon fisken er i. Ut fra dine opplysninger er K-faktor 0,85 noe som er en svært tynn ørret. Dette innlegget er til informasjon og ikke kritikk, Har gjort samme feil selv og eneste måten å lære er å ta til seg informasjon.

  1. Hei Richard. Du har helt rett i at dette var en fisk som helst burde få svømt videre. Og du har også rett i dine antagelser om at dette var en nybegynnerfeil. Jeg visste ikke så mye om kondisjon da denne fisken ble halt i land. Skrev forøvrig nettopp en artikkel om en ørret jeg tok i Bråsteinvatnet med K-faktor på 1,33.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *