Lubbesild, kubbesild eller nubbesild

Kjært barn har tre navn. Andreas. Berger. Jørgensen. Med fare for å hisse på meg Hordaland påstår jeg at lubbesild, nubbesild og kubbesild er det samme. I Sogn og Fjordane kaller de det bare tørka sild. For ikke lenge siden hadde de en kåring på P1 hva det offisielle navnet i Vestland skulle være. Lubbesild vant den kampen greit med over 70 prosent av stemmene. Forøvrig er P1 samme radiokanal som ga oss fossekallen som nasjonalfugl.

Slik fisker man (lubbe) sild

Årets deltagere i lubbesild fisket var Robert «Tex» Hooper, Sondre «Crank» Lilledrange, Andreas «Florian» Ente, Svein Kristian «Esskå» Reiersen og Andreas «Jessmann» Jørgensen. Selvsagt savnet vi Fercho, men han hadde gått på en kalenderblemme på hjemmebane. Kim hadde nettopp hatt babyshooteln og dermed plikter på hjemmefronten. Degern er dratt til Nord-Norge, og ikke hørt fra siden, bortsett fra en og annen snapp hvis han har noe stort på tilhengeren. Heldigvis aksepterte Robert (Månedens lagspiller i ERP prosjektet i november 2019) invitasjonen til Lubbesild 2020, og han var en fullgod erstatning for alle tre. Kanskje ikke fullgod for Kim forresten. Kim er uerstattelige.

Fredag var det bare å få unna kjernetiden på jobb og komme seg av gårde. Med Ente bak rattet var vi på hytta nesten før vi hadde startet, og fikk god tid å fyre i peisen og NKVOe. Nytt av året var at vi supplerte de tradisjonelle rekene med hvitvinsdampede blåskjell. Litt usikker på om denne tradisjonen er kommet for å bli.

Andreas har jobbet som kelner og viser Ente hvordan man serverer vin uten å skjelve
Andreas har jobbet som kelner og viser Ente hvordan man serverer vin uten å skjelve på hånda

Etter noen Wongraven for meget begynte vi å tippe hvor mange sild vi trodde vi kom til å få i garnet neste dag: Sondre 34, Robert 55, SK 123, Ente 150 og Andreas 221. Noen har mer trua på mirakler enn andre, men så er jeg fra en familie som mener at noen fisker fort blir mer enn de opprinnelig er med guddommelig inngrep.

Til tross for en lenger og hyggeligere aften enn vanlig for meg, var det en relativt tidlig morgen dagen derpå. Siden jeg var først oppe tok jeg inspirasjon fra Ente og serverte de andre brukerne kaffi på sengen som er blitt hans greie mens bacon og egg ble klare.

Ved godt mot etter en fortreffelig frokost satte vi oss i båten i solskinn og vindstille og var klare for å krysse sjøen til kaia til Martin «Minken». Han hadde satt to garn dagen før, og nå var vi tidlig nok på vei til at skarven og ærfuglen ikke hadde vært for mye å plukket i fisken.

Knoppsvanene i Lyklingfjorden sniker opp på meg og skremmer livskiten ut av meg livskitten
Knoppsvanene i Lyklingvågen sniker opp på meg og skremmer livskiten ut av meg
Det begynner å blåse opp til Roberts store glede
Det begynner å blåse opp til Roberts store glede. Eller skrekkblandet fryd?

Det gikk fort skeis. Først ble jeg angrepet av en svane som kom opp i blindsonen min. Så begynte en alarm å pipe i båten. Det viste seg å være oljetrykket det var noe galt med. Og så begynte det å blåse opp. Tex, Crank og Jessmann ble satt i land for å kjøre bil til Minken, mens SK og Ente skulle se om de fikk skikk på båten. Det fikk de ikke, men Minken er ikke vanskelig å ha med å gjøre når det gjelder lubbesildfiske, og han ble gladelig ut på tokt med oss.

2DCFB707-A9D3-42AF-A91B-ACDC42AF4431
Det er første gang Andreas fører båt og sliter litt med å finne riktig stilling
80BDC456-BEFE-4670-884D-6D8B03BD9041
På brygga til Minken er det alltid sol

9DD8ECB1-1C0F-40A4-9106-A651A7A3C0F4

SK og jeg dro opp første garn, og da det dukket opp tre fine sild i begynnelsen trodde vi at dette skulle bli ny rekord. Det var de tre sildene vi fikk på garnet, og anklager om jukse-haill og lyve-haill ble slengt frem og tilbake. Neste garn dro Sondre og Ente. De hadde mer å jobbe med. Da vi hadde dratt begge garna telte vi til sammen… 221 sild! Akkurat det jeg hadde tippet dagen før! For et lykketreff! *

Oppskrift på hvordan skjære lubbesild

Man tar en sild og kutter av store deler av buken fra over brystfinnen helt bak til forbi gatten. Pass også å få vekk tappen som blir igjen på hodet bak nedre kjeve. Riv ut gjellebuer og alt som kan røskes ut inne i hodet.

7F39D7F2-42FC-42E1-99E9-407CE72516E3

94FFA924-05D3-4885-964C-F38410289E4B

Kubbesild nubbesild lubbesild Slik kan en lubbesild bli seende ut etter skjæringa
Slik kan en lubbesild bli seende ut etter skjæringa

Silden må vaskes godt så ingen bakterier får utvikle seg. Bruk neglene for å få vekk alt blod og grums opp mot ryggraden. Ta en grovvask først, skift vann og vask på nytt.

Lubbesild er blodig alvor. Robert og Sondre sløyer mens Svein Kristian vasker fisken Nubbesild kubbesild
Lubbesild er blodig alvor. Robert og Sondre sløyer mens Svein Kristian vasker fisken
Martin har alltid en god historie eller noe praktisk info. Her viser Minken en minkefelle
Martin har alltid en god historie eller noe praktisk info. Her viser Minken en minkfelle
3553B2B7-005F-4FFC-8716-E6C0AD5268C7
Sosialt og intimt på siste finvasken før silden går i saltlaken
Andreas berger Jørgensen
Godt å varme fingrene på kaffekoppen. Andreas forteller om drømmen fra natten før om silden som plutselig tok hevn og angrep. Ente lurer på om det har rablet helt for ham
Hvordan henges lubbesild

Lubbesild henges opp i to omganger. Første runde skal den tørkes etter saltbadet før kaldrøykingen. Da trer man hodet på den ene gjennom munnen til den andre. De skal henge buk mot buk.

Etter røyking skal de modnes tørt og luftig til rundt mai, eller til gjøken sier koko. SK sin teori er at det kalles lubbesild siden det ser ut som et par sokker som henger til tørk. Sokker heter lubbe på Bømlo. Einer som brukes til røykinga heter brakje her.

4C869AA9-4FD7-488D-9D48-608C12E3C284
Opphenging av sild så den får dryppet fra seg før røyking. Noen dager tar det
Hvordan tenne i peisen

Bruk tennvæske. Rikelig.

A91408CE-09CA-4532-B8BF-251FE921D8CC

Strekk så hele kroppen ut på et egnet sted og ta deg en cowboystrekk.

cowboystrekk i sofa
Cowboystrekkens mester in action

Etter en god cowboystrekk er det sosial samling foran peisen. De som mente at det var varmt nok ble nedstemt og temperaturen må ha kommet opp i førti grader. Ingen grunn til å fyre mindre. Hiv på noen kubber til. SK har derfor i sin visdom innført hytte-shorts.

A1D96AE8-03FA-4A53-B27C-2BE0A2F81D6C
SK forteller sin disippel om hytte-shortsens fordeler

Kveldens rett stod SK bak, og han disket opp med entrecôte (ɑ̃. tʁə. kot) med béarnaise (be. aʁ. nɛz) og stekte amadinepoter, sjalottlauk og asparges surret i bacon. Béarnaisen manglet den vanlige grønnsjateringen den vanligvis får på turene våre, men den var god denne også altså, men jeg mener at tradisjon er tradisjon. Neste år blir det vel å ta med konditorfarge.

704960C9-A64F-49D3-805A-AC3109AA6FBF

Neste morgen var alt tilbake som normalt, og Ente disket opp med morgenkaffe på senga mens egg og bacon stekte på panna.

Virvelvinden Ente hadde støvsugd hele huset mens jeg var på do. Jeg sitter lenge på do, men den karen er effektiv
Virvelvinden Ente hadde støvsugd hele huset mens jeg var på do. Jeg sitter lenge på do, men den karen er effektiv
Sondre, Svein Kristian og Martin må ta båten inn på land
Sondre, Svein Kristian og Martin må ta båten inn på land. Kan’ke kjøre båt uten oljetrykk!

«Sildo e komen»

Lubbesild på Bømlo

*  Det er ikke riktig at vi fikk 221 og jeg tippet riktig.  Vi fikk til sammen 38 på begge garna, altså var det Sondre som gikk av med seieren da han tippet 34. Så hadde Martin 38 sild liggende som han donerte oss. Takk Martin, uten deg hadde det ikke blitt noe lubbesild! Martin setter garn for oss, han kjører oss ut med båt så vi får trekke det, han lar oss få disponere kai og båthus for prosessering, han røyker silden og henger den for modning på loftet. Vi setter utrolig pris på din hjelp og din kunnskap!

Én kommentar til «Lubbesild, kubbesild eller nubbesild»

  1. Kubbesild også kalla slogsild her i sogn og fjordane er beskrevet tilbake til 1800 talet. Silda blei bløgget salta i eit døgn, og hengt opp etter sporen for tørking. Når innmaten er i silda blir den ikkje så hard og får også en kraftigere smak. I dag er det få gardsbruk som holder denne tradisjon ved like. I nordfjord sløyer dei silda som dei kaller kubbesild. Spurte far min kva navnet kom av, og han hadde hørt av sin bestefar før 1900 talet , at kubbe kom fra ei hel usløyd sild. Han hadde nevnt at ein trekubbe er heller ikkje kløyvd og det kan forklare navnet. Det blei og som nevnt kalla slogsild fordi innmater er i silda. Dette er ein delikatesse for alle oss som er vant med kubbesild.

Legg igjen en kommentar til Rune Weltzien Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *