Gjedde i bråsteinvatnet

Predatorfiske i Bråstein suksess. Nesten. Mistet gjedda da jeg skulle dra den opp. Men gjedde bekreftet. Bet på 22 grams møresild i kobber og svart rygg. Hevet fra den første fluefiskebrygga mot den lille stranda med siv på venstre bredd. Ca 60 cm lang, så ganske liten til gjedde å være.

Gjedde i bråsteinvatnet Rogaland gjeddefiske Sandnes Stavanger området

Men jeg vet ikke om det er store gjedder i Bråsteinvannet. Den er satt ut av noen som tok naturen i egne hender og bestemte seg for at også Rogaland måtte ha et gjeddevann. Men når den er satt ut er det bare de som vet. Gjedden har også spredd seg ned til Stokkalandsvatnet.

En art er regnet som en regionalt fremmed art om den er satt ut etter 1800. Det mange ikke tenker på er at ørret også er satt ut, men dette er ofte for hundrevis, ja tusenvis, av år siden. Helt siden eldre steinalder har mennesket i Norge flyttet med seg fisken. Da var tanken å flytte med seg en matkilde de kunne høste av om noen år. Og med konserveringsmetoder som graving, raking og røyking kunne de sikre matforsyningen i lang tid.

Idiotene som setter ut gjedde nå til dags gjør det kun for sportsfiske, og vet veldig godt at det har potensiale til å ødelegge et helt biotop, for om vannet er lite nok og grunt nok er det ikke plass til både denne predatoren og annen fisk. Dessuten spiser den frosk og fugl og alt annet den kan få tak i.

Predatorfiske på Vestlandet

Pesca na Noruega

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *