Norges beste sjøørret spot fra land?

Det finnes en bukt på øya Talgje i Rogaland. Vannet er om ikke brakkvann, så iallfall mindre salt enn sjøen. Her liker ikke makrell og lyr seg, bare anadrome fisker som ørret. Så om det napper her er det sjøørret som er på. Så slipper man å bli så skuffet hver gang man tror man har en aure som viser seg å være en makrell. De største ørretene er nok ikke innom vika, men over to kilo er tatt flere ganger.

Ystabøhamna vest på Talgje ble brukt som en trygg havn i Vikingtiden. Vannstanden var da visst litt høyere sier de som vet sånne ting, og vikingskip hadde ikke kjøl, så det er mye mulig

Øyvind står på Kjørpanes sør i Ystabøhamna. Legg merke til det fine vaket ved steinen i vannet
Øyvind står på Kjørpanes sør i Ystabøhamna. Legg merke til det fine vaket ved steinen i vannet

Fiske entusiast og lokalkjente Øyvind tok meg med da jeg uansett var i nabolaget. Som alltid var planen å hive noen få kast, men som alltid skal jeg bare ta ett siste kast, og bare ett til og vips er det mørkt. Mørket kommer kjapt ved sankthans tider.

Det er ørret her hele døgnet, men det er først når vannet stiger at det virkelig står tett. Og vi hadde ikke sjekket tidevannstabellen og troppet derfor opp i halvåttetia med stor tro på storfangsten. Jeg har alltid stor tro første kast. Og andre kast. Og så gradvis mister jeg troen, men det skal ikke mer enn at kroken hekter seg bittelitt i noe tang, og i ett millisekund tror jeg det er et bitt, så er håpbarometeret fullt igjen. Neste kast har jeg igjen full tro. Klart timene går kjapt da.

Fisk ørret talgje øy sjøørret Rogaland nær Stavanger
Rett bak fiskestangen sees eneste forbindelse til havet

Tidevannstabellen viste at vannet var på sitt laveste 22.30, men heldigvis er dagene nå på sitt lengste. 17 grader og vindstille hjelper også på. Det var flere ørret som ville vise seg frem med høye hopp. En av dem trodde han var en delfin på et akvarium som hopper igjennom en ring, så elegant hoppet han. Kanskje ville den vise seg litt frem for havørnen som hekket oppe i trærne og fulgte stoisk med fra en høy furu på andre siden.

E6160898-E5B5-46AA-9524-86321E524F64

Og klokken 22:46 satt den første ørreten på. På senen var en møresild i kobber og mørk rygg med rusten krok. Den var en av de mindre fiskene i vannet den dagen med sine 42cm og 610 gram, og nå begynte storfisken å komme inne i vika sammen med tidevannet. Uheldigvis kom også mørket sigende, og da det til slutt var umulig å se hvor jeg kastet måtte jeg innse at storørreten var unnsluppet denne kvelden.

A85BD4E7-782D-4AD7-82A8-1F3DCB88E1A0

En fin aften var over der jeg hadde sett hekkende havørn, oppdaget en freesbeegolf bane midt inne i en øde skog, hørt om lokal vikinghistorie over termoskaffe med Øyvind og masse kast etter ørret. Klokken 01:48 var jeg i seng denne tirsdagen. Var hardt å stå opp da klokken ringte 06:20 til en vanlig arbeidsdag.

Hvordan grille hel ørret

Man griller ikke i folie. Da kan man like greit bruke ovnen. Fisk skal rett på risten over kullet. Ha masse salt og pepper i buken, fyll på med sitronskiver og surr igjen med fuktet hyssing. Snitt fisken i skinnet så den ikke krøller seg, og slik at varmen trenger lettere inn i kjøttet. Pensle med olje og ha salt og pepper også på skinnet.

208609BA-A59F-4A4F-8C41-F4C54D09B916

Jeg har fisken rett over det varmeste i noen minutter på hver side så den får en fin skorpe, og flytter den på den siden med minst eller ikke noe kull under lokk i ti minutter. Kommer selvsagt an på størrelsen, men man kan egentlig ikke gjøre feil med egenfanget fisk på grill. Det smaker fantastisk uansett.

Helgrillet ørret sjøørret Aure på grill hel
Jeg glemte å ta bilde før noen allerede hadde begynt å forsyne seg

Rv 504 Fiskje, Rogalands Best tilrettelagte ørretFiske

Ørret fiske i Sandnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *