Gullgruvene på Bømlo

Noen drar på fjellet i vinterferien, noen drar til syden. De fleste blir nok hjemme, men vi drar til familiens gullgruver på Lykling i Bømlo for å utvinne gull. Zephanias Tullerius Jørgensen kjøpte rettighetene til Jørgensens Gruber for 120 spesidaler i 1876, og disse rettighetene har gått i arv fra far til favorittsønn ved fylte 43 år. Zephanias’ bestevenn og forretningspartner het Hans og kjøpte rettighetene til Hans Gruber som ligger 420 meter nordøst.

Dette var noen år før gullrushet på Bømlo startet for alvor på begynnelsen av 1880-årene. Stedet het på den tiden Løkling, og ikke Lykling. Årsaken til navnendringen er at engelskmennene så godt som tok over driften, og i England har de ikke Ø. Lite er igjen av de britiske bedrifter, og de fleste gruver er fylt med vann etter at de ikke lenger ble pumpet døgnet rundt.

Hvor mye gull er utvunnet i verdenshistorien?

Gjennom historien er det på jorden tatt ut 190 000 tonn gull i verden (pr utgangen av 2017. Pluss på 2500-3000 tonn årlig). Hadde alt det rene gullet blitt smeltet til en terning ville sidene målt noe over 21 meter (kilde: world gold council). Siden gull så og si er umulig å destruere, og alltid har vært ettertraktet, er brorparten av all historiens gull fortsatt i sirkulasjon. Bømlo sine gruver bidro til mellom 200 og 300 kg av dette i årene mellom 1884 til 1910, da siste gruve ble lagt ned for kommersiell drift.

Bømlo gullgruver lykling
Vi fant ikke syv dverger som kunne jobbe i gruvene, så rekruterte fem barn isteden

25. februar 2019 ble jeg 43 år, og dermed tok jeg over Jørgensens Gruber, og fast bestemt på å bidra til å øke terningens volum. Med nøkkel i hånd og de korrekte papirer på innerlomma entret vi gruven som bærer mitt navn. Læringskurven er bratt for små gullgravere, og vi hadde glemt hakke, spett og spade, så alle måtte improvisere med hver sin stein å hakke i berget med. Vi hadde heller ikke med kvikksølv, så hele kvartsblokker måtte taes med hjem for videre analyser. Heldigvis hadde vi med vogn så vi fikk transportert alle steinene med noe som glimtet i hjem.

B831D08C-FE81-4AD3-B07B-0257471B51C5

Jeg hadde ikke hjerte til å fortelle små entusiastiske gullgravere at det som skinte som gull i kvartssteinene er kobberkis (kobbar-tchiis for de lokale) og ikke gull. Enkleste måten å finne det ut på er å se på steinen i skygge. Kobber kis kan skinne gult akkurat som gull i godt utelys, men tar man den inn i skyggen vil den miste glansen. Andre måter er å prøve å ripe litt med en nål. Gull vil la seg ripe lett. Har man med en tang, kan man knipe gullet, og se at det deformeres, men ikke knuses eller splintres i mange biter.

41B46252-8D10-45CF-9ADF-525EE887DF14
Gullgraving i liten skal. Noen syns singel er like spennende som gull.

Etter en hard dag i gullgruven tilbrakte vi resten av dagen på min favorittrestaurant, avdeling Leirvik, Stord. Etablissementet der man slipper å tipse, men man faktisk nå får bordservering. Det ble ingen nuggets i gruven men på bursdagen min kan jeg få så mange chicken McNuggets jeg bare vil. Godt som gull.

Mcdonalds Leirvik Stord

Takk til SK for lån av hytte! Og som alle artikler på www.maiselyn.no garanterer jeg ikke for alle fakta. Til alle ungdomskole elever som skal skrive særemne om gullgruvane på Bømlo: gå til neste google-treff.

Tidenes 8 beste LEGO-sett

 

 

Én kommentar til «Gullgruvene på Bømlo»

  1. Hei, vart forveten på dei opplysningane du har om Jørgensen-gruva. Kan du vise til kilder? eg har skrive boka «Gullgravarane på Lykling» og skulle gjerne visst om kjeldene.

    beste helsing Brynjar Stautland (forøvrig medeigar i Bømlo Gold Mining Company som eig konsesjonen for gullutvinning i Haugesundsgangen).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *