Våpen i flagg

Flagg med våpen i.

Da jeg begynte å undersøke alle flagg i verden trodde jeg det var flere enn 12 av alle verdens lands flagg som hadde våpen i seg. Vi snakker selvsagt om nasjonalstater, og ikke territorier med eget selvstyre osv. Jeg har utelukket skjold, da dette har mer med heraldiske tradisjoner å gjøre enn med våpen å gjøre. Selv om noen sikkert vil hevde at heraldikk og vexillologi er det samme. Skru dem! De er tapere.

Angola

Angola sitt flagg kommunistisk sigd og hammer tannhjul machete

Er macheten i Angola sitt flagg et våpen, eller et redskap? Som kommunistenes sigd og hammer er tannhjul og machete symbol på arbeidere i by og land. Angola er med under sterk tvil siden machete er et mye benyttet våpen.

Kenya

8597D3B4-B9FC-4A65-A9E8-C5673691CFB5

Spyd bak masaiskjoldet viser at ingen skal yppe med Kenya. Kanskje våpnene er utdatert, men de vet å bruke dem.

Mosambik

Våpen i flagg kalashnikov ak47 flag AK-47 Mosambik mosambique

Et våpen som aldri blir utdatert er AK-47. Det er verdt å merke seg at det også er en krafse og bok sammen med Kalashnikoven. Mosambiks flagg er ikke det eneste med skytevåpen, men det eneste med et moderne våpen som fortsatt brukes. Og så vidt jeg vet eneste flagg med reklame for et produkt. Om Mosambik må betale royalties, eller JSC Kalashnikov Concern betaler topp reklamedollar er noe jeg ikke har klart å finne ut. Mail har ikke blitt besvart fra noen av partene.

Swaziland

Swazilands flagg

I motsetning til skjoldet og spydet i Kenya sitt flagg er disse slengt på bakken i Swaziland. Som en slags vassalstat til Sør-Afrika er vel symbolikken klar her. Nå har landet skiftet navn til Eswatini, og flagget fra 1968 er det kanskje også på tide å skifte ut?

Iran

Irans flagg tulip revolution tulipanrevolusjonen

Om det er et sverd i Irans flagg er opp til øyet som ser. Noen kilder hevder det er fire halvmåner og et sverd, andre nevner ikke sverdet. Symboltungt er det uansett. De fem elementene er de fem søylene i Islam. Symbolet har en tulipanform for å minnes revolusjonen, som tidligere var en løve med et sverd.

Oman

9290FEB8-9343-4969-B482-A9A81B30FD76

To sverd under en khanjar i flaggets høyre kanton. Forvirret av at det heter høyre kanton når den åpenbart er til venstre? Her kommer heraldikken inn. I heraldikk tar man utgangspunkt i at det er et skjold, og det er på høyre siden til skjoldbæreren.

Saudi Arabia

B6121399-0BA8-4D6F-9266-E65EEDFA926F

Et hvitt sverd på grønn bakgrunn. Saudi Arabia sitt flagg har i tillegg innskrevet shahada og derfor forbudt å flagge på halv mast (dette gjelder også Irans flagg). Dette flagget er alltid to flagg sydd sammen, så shahaddaen ikke blir speilvendt på baksiden. Å ha den islamske trosbekjennelsen på flagget gir også andre utfordringer. FIFA kan feks ikke lage fotballer med alle verdens flagg, siden det ikke er akseptabelt å sparke på shahadaen.

Sri Lanka

Sri Lankas flagg

En løve holder et kastane sverd. Løver finnes ikke på Sri Lanka, og heller ikke tigre, men ikke si det til MIA. Nå er det mange land som har løver i riksvåpenet uten at det nødvendigvis finnes løver i landet.

Ecuador

Ecuador ekuador flagg

Her er det hellebarder og spyd, men mest interessant er at det ligger en fascis i postamentet. Nå er dette statsvåpenet som er plassert på flagget for å skille det fra de liknende flaggene til Colombia og Venezuela fra 1900, og derfor ikke noe skjult budskap til fascister verden over.

 

Guatemala

Guatemalas flagg

To remington rolling block rifler med bajonett krysses, og to sverd krysses. Sammen med Mosambiks flagg er disse de eneste flaggene med håndholdte skytevåpen. Med Haitis kanoner er det tre flagg med skytevåpen i verden.

Haiti

Haiti sitt flagg med kanoner

Det går ikke så bra med Haiti. Kanskje de kan starte på ny med å få nytt flagg uten kanoner, lanser, økser og noe som ser ut som rifleløp med bajonetter. Tilogmed Jolly Roger er jo et mer inviterende flagg.

Malta

Malta sitt flagg med sankt Georg

I flaggets kanton er Georgskorset med Sankt Georg som dreper dragen med et sverd. Ikke akkurat et våpen i sentrum, men likefullt et våpen i flagget.

 

Boblere:

Belize sitt flagg jeg trives i skyggen
Sub Umbra Floreo. Jeg trives i skyggen?

Belize. Dette flagget har økser i flagget, men her er øksen klart knyttet til landets mahogni industri som resten av flagget viser til, og er derfor et redskap. Men flagget er mer interessant for bruken av mennesker. Eneste andre nasjonalflagg jeg vet om med menneske i er den lille Sankt Georg inne i Georgskorset i Malta sitt flagg.

Gullgruvene på Bømlo

Fremtidige tema: Flagg med dyr, flagg med astronomiske objekter, flagg med bøker, flagg med hodeplagg, flagg med kart, flagg med flagg.

Tidenes 8 beste LEGO-sett

 

2 kommentarer til «Våpen i flagg»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *