Ørretfiske på Jæren

En venn og jeg skulle ut og fiske ørret i Lutsivannet, men han hadde endt opp på akutten med CO2 forgiftning som følge av ølbrygging. Jeg skal ikke nevne navnet hans. Kanskje huske å bytte den pakningen til neste gang eller?

Som bestilt ringte min svigerbror og svirebror og var interessert i å vise meg de legendariske vannene på Høy-Jæren. Øyvind hadde hørt mye fint om Storamos, og vi bestemte oss for å prøve der. Det var 25 grader selv såpass høyt opp.

4AF90EAD-9F56-4593-BDB6-4E8A5AC476EF
25 grader, vindstille og klar himmel. En grei måte å tilbringe kvelden på

Kanskje varmen gjorde at ørreten ikke bet. Da søker den dypere og kaldere vann sier forståsegpåere. Og de mangler det ikke på i fiskemiljøet. Vi prøvde alt: spinnere, woblere, fluer, mark, tasmanian devil, four chucks og tilogmed stingsild. Alt uten hell. Da er det bare én ting å gjøre: lage pulverkaffe og ostesmørbrød og ta en drøs.

703B2D8B-E5D0-4393-9FB7-336868F183B2
Idefix tror han skal få litt av ostesmørbrødet, den naive bikkja

Etter tre timer uten et eneste lite napp var det på tide å se fakta i øynene: det er ikke en eneste aure igjen i Storamosvannet. På tide å bytte beite. Vi kjørte til Røyslandsvatnet og startet med fornyet optimisme, bare for å innse at heller ikke her beit fisken på. Lars Monsen sier det ikke er noen vits i å hive ut samme sluk/flue mer enn syv ganger. Biter ikke fisken da, må du bytte. Jeg har fire, så drit i Monsen.

5A068EA5-7E59-4AF4-B274-25CB324D1006
Vindstille Røyslandsvatnet
C04A6714-AF27-47F7-9C91-258F5F16584B
Røyslandsvatnet er delt i to av en bro
Røysland Røyslandsvatnet røyslandsvannet fiske ørret Aure høy Jæren høy-Jæren høg-Jæren norway fishing Rogaland fisk fiske fiskje svigerfar reklame øyvind
Øyvind med sin største og eneste fangst for dagen

Øyvind fikk dagens første fisk og var fornøyd. Vi begynte å fiske i seks-tiden, og klokka var nå elleve. Alt vi hadde fått var en ørret som ikke kan ha vært mer enn 17 cm. Jeg hadde ikke fått noe, men hadde punget ut med 70 kroner for dagskort i området, og jeg er en valuta-for-penga-type-fyr (de sier 50 kroner på inatur.no, men legger på 20 i administrasjonsutgifter rett før du skal betale).

Rv 504 Fiskje, Rogalands Best tilrettelagte ørretFiske

Jeg ga opp Røyslandsvatnet og kjørte til et vann der jeg så så mye vaking at det så ut som et tropisk regn. Hvis jeg ikke får noe her, tenkte jeg, så får jeg aldri noe. Og tredje kast fikk jeg napp, og den var stor! Og den glapp! Tre kast til og jeg hadde en ny på kroken. Lot den få litt snøre, dro inn, lot den få litt mer, og slet den ut. Og fikk den på land! Jeg fikk min nydelig ørret klokken 23:49.

Illegal fisking i Norge norway ilegal fishing

Vannet heter Søylandsvatnet, og ved nærmere googling i ettertid kan det virke som det er et naturreservat. Så arrester meg! Jeg var allerede en forbryter fra før i dag siden jeg vannet plenen uten å vite at det hadde blitt innført vanningsforbud fra og med i dag 10/7 i Sandnes. Bad to the bone. Rebelman Andreas out!

Ørret fiske i Sandnes

På leting etter Ørret i Sirdal

6 kommentarer til «Ørretfiske på Jæren»

 1. Hadde du brukt en «tassy» (Tasmanian Devil) som du hadde beskrevet, kunne du sikkert sove 3 timer tidligere:-)

  1. Vi har tatt en vitenskapelig test, og funnet ut at Tassy er det beste alternativet. Les mer på siden «ørret fiske i Sandnes»

 2. Hei, fisket litt i Storamos for noen år tilbake.
  Det som fisket best på storamos for meg var bunnfiske med mark. Anbefaler å bruke en kraftig stang , bruk 60g bly, og 2m over festes en fortom på 1,5m. Så kaster du snøret langt ut på den dype delen , stram opp snøre (ikke for stramt) og la snøre ligge 5 min, snurr inn 20m la den ligge. ovs (flytt agnet ca 20m hver 5 minutt) Det er på den dype delen det er best fiske 🙂

  Ellers, bak rådhuset på bryne ved skatte etaten er det en parkeringsplass, rett ved siden ligger elva som renner ned mot bryne, der elva renner langs parkeringsplassen går elva i en svak S-sving, der elva begynner å svinge ut og 30m nedenfor der elva inn står det alltid stor fisk, en på hver knekk helt inne ved sivet på andre siden. Begynn øverst, fisken tar med en gang hvis marken legges langs sivet, flytt deg 30 m ned å gjenta. Når du har fått disse to fiskene kan du reise hjem.
  Dette kan gjenntas hver andre dag, vekta på disse fiskene varierer mellom 5-700g , Den største fisken i denne delen av elva står alltid på samme plass langs sivet der tilgangen på mat er best 🙂

  1. Jeg glemte en viktig ting
   Hvert 6 år blir det foretatt prøvefiske med garn i nesten alle vann i Rogaland, for å sjekke hvordan det står til med fisken og om det er kommet nye fiskearter.
   Det måles snittlengde , vekt , tetthet på fisken og hvilken type fisk som er i vannet. Denne informasjonen ligger på nett, der kan dere sjekke hvilken arter som er i hvert vann og hva gjennomsnitt vekta og tettheten på fisken er.
   Søk etter prøvefiske vann Rogaland,, husker ikke hva siden heter 🙂 lykke til

  2. Hei! Dette skal jeg absolutt prøve! Takk for både geografien og fremgangsmåter. Blir helt sikkert en sak på maiselyn.no i nær framtid.

 3. Jeg glemte en viktig ting
  Hvert 6 år blir det foretatt prøvefiske med garn i nesten alle vann i Rogaland, for å sjekke hvordan det står til med fisken og om det er kommet nye fiskearter.
  Det måles snittlengde , vekt , tetthet på fisken og hvilken type fisk som er i vannet. Denne informasjonen ligger på nett, der kan dere sjekke hvilken arter som er i hvert vann og hva gjennomsnitt vekta og tettheten på fisken er.
  Søk etter prøvefiske vann Rogaland,, husker ikke hva siden heter 🙂 lykke til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *