Ikke alle små fugler er gråspurver

Gråspurven har et tåpelig navn. Den er jo jevnt over brun. Riktignok har hannen en grå stripe på hodet, men den mangler på hunnen. Dessuten blir hannen mer gråbrun på issen når den ikke hekker. Hunnen er helt brun uten innslag av grått.

F4020B71-4D9F-4585-B8B1-3FD0794914E2
Gråspurv hunn

Siden den er nært knyttet til menneske har den det vitenskapelige navnet Passer domesticus, på engelsk heter den House sparrow, på tysk Haussperling, på fransk Moineau domestique, nederlandsk Huismus og på polsk Wróbel zwyczajny som jeg ikke har anelse om hva betyr, men håper ikke det har noe med grå å gjøre. Et annet norsk navn på gråspurv er visst huskaill, men dette er det omtrent to-tre gamle mennesker som fortsatt bruker. Noen i Norge har iallefall funnet på å kalle den noe med hus.

Et annet tåpelig navn er pilfink, som ikke er en fink, og iallefall ikke en pil. Alle finker er i spurveordenen, men ikke omvendt. Pilfink er i spurvefamilien. Inntil nylig trodde jeg den var en gråspurv, for for å være helt ærlig brydde jeg meg ikke om disse fuglene. Pilfinken holder seg nemlig ofte sammen med gråspurven, og ligner til forveksling mye på denne. Og begge er like mye spurv, så man tar jo ikke feil om man sier: «se på alle spurvene i busken». Men om man vil se forskjell er trikset å se den svarte markeringen på kinnet på pilfinken. Det er jo også andre forskjeller, som den brune issen, men disse fuglene sitter ikke lenge stille, så den svarte prikken er det enkleste kjennetegnet. Hann og hunn er like. Den virker også til å trives bedre alene enn gråspurven.

7D1BB06E-910C-434E-AA1D-86FD4EE9B121
Pilfink har svart markering på kinnet

Det var pilfinken det gikk hardest ut over i Kina da Mao Zedong i 1958 initierte De Fire Plagers Kampanje for å utrydde rotter, fluer, mygg og spurver. Spurv spiser såkorn, så disse var en plage for bøndene. Men den spiser mer insekter. Så det gikk som det måtte gå: det var insekt bonanza året etter, spesielt gresshopper. Istedenfor at litt såkorn ble spist, ble plantene spist, og det ble hungersnød i det ganske land. Tenk at noen så unnselige små skapninger er så viktig for økosystemet. Noen land i verden gikk imot Maos logikk, og satte gråspurven ut for å bekjempe insekter. Den er derfor den mest utbredte fuglen i verden. Men ikke mest tallrik. Det er nok blodnebbveveren i Afrika.

6164E184-B328-432A-863E-5284CD4FB3ED
Gråspurven sin utbredelse. Mørkegrønn er originalt habitat, lysegrønn utsatt tilsiktet eller utilsiktet

Verdens mest kjente gråspurv er Dominomus. Artig navn, siden den spiller på domino og huismus. I 2005 var det forsøk på dominorekord i Holland. En gråspurv kom seg inn i hallen der de satte opp brikkene og veltet en brikke, som veltet neste osv. Over 23000 brikker falt. Dominomus ble skutt, men gråspurv er fredet i Nederland. Som med mange fugler man tror er utallige (feks måker) er i virkeligheten i tilbakegang. Så jegeren fikk en bot på 200 euro. Er du i Rotterdam kan du se Dominomus på utstilling på naturhistorisk museum i Rotterdam.

foto: knutsfugler.bloggspot.no

Norske måker

 

Én kommentar til «Ikke alle små fugler er gråspurver»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *