Byen som ble borte (og litt om mikan og andre sitrusfrukter)

Hvor ble det av Shimotsu, Japan? Hvor ble det av alle mine venner med brune øyne og svart hår? Eksisterer de fortsatt, selv om byen vi bodde i har opphørt å eksistere? Jeg kan aldri dra tilbake til byen jeg vokste opp i. 31. mars 2005 la innbyggerne i Shimotsu seg i Shimotsu, men da de våknet opp var de i Kainan.

Shimotsu Japan 1978 mikan christianiny in Kainan wakayama jorgensen
Pannelugg var på moten i Japan ano 1978

Shimotsu er like kjent for sine mikan for sitrusentusiaster, som Kōbe er blant kjøttelskere. Den ene byen ble ødelagt av jordskjelv, den andre ble bare borte. Jeg har bodd begge steder, så lurer på hva som kommer til å skje med Sandnes. Det eneste logiske tipper jeg er at den forsvinner inn i Stavanger, og dermed blir Norges tredje største by. Suck it to you Trondheim!

Shimotsu-mikanen er kjent for sin naturlige sødme, men for å få ned syreinnholdet og få de enda søtere modnes de i rundt to måneder i mørke og kjølige jordhytter. Dette kalles kuradashi (av Kura, som er tradisjonelle lagerhus), og begrepet brukes også om kuradashi te og kuradashi sake og mye mer.

Mikan (Citrus unshiu, eng. Satsuma) er en krysning mellom mandarin og pomelo i flere omganger, med et høyere innehold av pomelo enn det som er vanlig i andre mandariner (22% pomelo). Alle mandariner som selges er krysninger av disse to sitrusene. Dette gjelder også feks alle typer appelsin og grapefrukt. Det finnes faktisk bare tre originale sitruser: sitron, mandarin og pomelo (det skal sies at derom strides sitrusforskerne, men jeg liker å være bombastisk når det kommer til sitrusplanter. Uansett er det disse tre som er stamfaren til de sitrusene vi spiser her i Norge.) Alle sitruser (og av og til noen ikke sitruser) kan bestøve hverandre, så det finnes mange naturlige hybrider, og mange menneskeskapte hybrider. Og hybrider av hybrider. Og hybrider av hybrider av hybrider. Og hybrider av, ja du skjønner tegninga. Og selvsagt mutasjoner fra tid til annen. Som med mange andre frukttrær som er hybridisert og domestisert til å forplante seg ved poding gjennom mange generasjoner er det ikke godt å si hvilken plante som vil komme fra et frø fra frukten. Og det er uansett liten sjans for at den vil bære frukt. Jeg har en hobby, og det er å plante frø fra forskjellige planter jeg spiser. Les om dette her: ikke kast skrotten, dyrk den.

Hvordan dyrke sitron appelsin sitrus lime i Norge
Sitrusbusk av selvspist frukt. Usikker hvilken art, siden jeg ikke merker når jeg sår. Og uansett usikkert om det er samme som steinen jeg plantet

Et annet problem er navngiving innen sitrus. Er frukten sur og gul, kaller vi den sitron, og er den grønn kaller vi den lime, selvom de genetisk er mer ulike enn appelsiner og grapefrukt. Mandarin er en av de originale fruktene, men er også en samlebetegnelse for de litt mindre fruktene som er lette å skrelle, selv om de er hybrider. Oppfatningen av at det var et skifte fra mandarin til klementin i Norge på 70-tallet er derfor helt feil. Det var mandarin/pomelo hybrider som ble solgt før dette, og klementin er en mandarin/pomelo hybrid. Årsaken var mer bevissthet rundt merkevarebygging. Så neste gang en besserwisser kommer med denne fun-facten, så vær så snill å arrestere ham.

Navnetrøbbelet kan også ha konsekvenser for allergikere, eller brukere av enkelte medisiner, som reagere med furanokumarin. Men slettes ikke alle sitruser inneholder dette (og heller ikke alle grapefrukter som sies at du ikke skal spise med kolesterolmedisin). De må uansett holde seg unna alle sitruser, siden det enten slurves med navn, eller vidt forskjellige hybrider kan ha samme navn, eller nokså like navn. Forfatterne på Wikipedia har feks blandet pomerans med pomelo, og mandarin som samlebegrep og som egen art blandes om hverandre.

Kilde for denne artikkelen: ihvertfall ikke Wikipedia

 

2 kommentarer til «Byen som ble borte (og litt om mikan og andre sitrusfrukter)»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *