Martin: «Sildo e komen, månen e foll og måsen saie dan e feit». Det er meldingen vi har ventet på et helt år. Årets lubbesild skal dras opp, så familien har noe å spise på. Vi gjør dette for familien. Uheldigvis viste det seg at dette var midt i herjingene til the beast from the east, og båten var iset inne.
Femten blå i flere uker hadde også ført til mannefall, og vår venn og inspirasjon; Benjamin, måtte melde forfall etter å ha kjempet mot døden med feber helt opp mot 38,6 grader. (Heldigvis er han på bedringens vei nå, for verden trenger Benjamin, og vi kunne ikke levd med enda et manflu-relatert dødsfall).
Men dette ga også andre en mulighet for å oppleve sildefisket. Det mangler ikke på søknader for å bli med på lubbesild turene våre, og vi fant frem de tre beste kandidatene: Erik, Erik og Andreas fra Elnett. Mye god humor oppstår når det er to Andreaser og to Eriker. Det gjorde også utvelgelsesprosessen enklere at alle brygger egen øl, og de lovte å ta med enten et fat, eller en kasse egenprodusert brygg.
Selvom både skjærebrenner og øks ble foreslått for å få båten isfri, så var den beste løsningen å låne både Martin og båten hans. Og han stilte med båt, kaffe og gode historier.
Til tross for overutviklet overkropp etter å ha bært all stein til Harstads molo alene, valgte Erik å blande saltlaken med drill. Den nye vinen begynner å surne til eddik. Men det gir nå en ledig hånd til kaffekoppen. Det var hardere tilbake i 2017, før elektrisiteten kom til Bømlo.
Andreas Ente skal ta permisjon fra jobb for å gå Norge på langs. Følg hans eventyr på Facebook her . Lukket gruppe, men han aksepterer enhver som er interessert. Ni måneder senere skal han ta ny permisjon. Det var en vits jeg fant på, og Andreas holdt på å falle av stolen, så mye lo han. ROFL ass. Regner med han lager frokost hver dag, og vekker sin kumpan med en kopp kaffe hver morgen, slik han gjorde på Bømlo. Ente, det var en sann glede å ha deg med!
Avslutningsmiddagen sto den importerte nordlendingen for, og han kjenner en kar som jobber i en restaurant oppe i nord som spesialiserer seg på hvalkjøtt. Marinert, grillet hvalbiff med fløtegratinerte poteter til Esskå sin APA var en perfekt avslutning på en dag på sjøen.
Siden Andreas aldri klarte å sende bilder fra selve fiskingen mangler disse i reportasjen. Jeg holdt ihvertfall min del av avtalen og publiserte ikke før 10.mars.
For en oppskrift på hvordan man lager lubbesild, trykk på denne lenken fra lubbesildturen i 2017.
PS Som alle artikler på Maiselyn.no, er ikke nødvendigvis sannhetsgehalten helt 100%. Det er essensen vi er ute etter.
Veldig bra Andreas the baby carrier! Heldigvis er jeg ferdige med min nærdøderfaring og får håpeå være med neste gang.
Regner ikke med silda er borte i 2019, men man vet jo aldri. Mange byer som er vokst og falt på grunn av den. Du får din skjerv av lubbesilden når gjøken galer så familien din overlever den barske norske sommeren.