«Sildo e komen»

Martin: «Sildo e komen, månen e foll og måsen saie dan e feit». Det er meldingen vi har ventet på et helt år. Årets lubbesild skal dras opp, så familien har noe å spise på. Vi gjør dette for familien. Uheldigvis viste det seg at dette var midt i herjingene til the beast from the east, og båten var iset inne.

80E1C670-8E13-445F-8E20-7CF180B68324

Femten blå i flere uker hadde også ført til mannefall, og vår venn og inspirasjon; Benjamin, måtte melde forfall etter å ha kjempet mot døden med feber helt opp mot 38,6 grader. (Heldigvis er han på bedringens vei nå, for verden trenger Benjamin, og vi kunne ikke levd med enda et manflu-relatert dødsfall).

D76E87C2-BCC4-43AB-92C3-F94DA9A69B8E

Men dette ga også andre en mulighet for å oppleve sildefisket. Det mangler ikke på søknader for å bli med på lubbesild turene våre, og vi fant frem de tre beste kandidatene: Erik, Erik og Andreas fra Elnett. Mye god humor oppstår når det er to Andreaser og to Eriker. Det gjorde også utvelgelsesprosessen enklere at alle brygger egen øl, og de lovte å ta med enten et fat, eller en kasse egenprodusert brygg.

63E75AD5-D7E0-4D67-A390-39CEC467D878
Erik insisterte på å kvalitetssjekke hver eneste reke, og beste flaten for dette mente han var gulvet. Her peker han på en reke som ikke har rogn i partall, og derfor er uegnet som mat
F5838409-8993-48E5-A0CB-A26C8030D81B
Erik, Esskå, Andreas, Erik nyter den tradisjonelle rekemiddagen første kveld

Selvom både skjærebrenner og øks ble foreslått for å få båten isfri, så var den beste løsningen å låne både Martin og båten hans. Og han stilte med båt, kaffe og gode historier.

5BE27C3B-ABE2-4740-8D4C-0FA29D010CB8
Martin og Esskå diskuterer måkenes skrik for å bestemme hvor silda er
831922B8-3C84-4D3F-BE5D-2300E60DE2F7
2018 ga 75 sild, mot 121 sild i 2017. Diskusjonen gikk høyt om hvem sin skyld det var, helt til det viste seg at Erik ikke visste hva hail er, og ikke hadde sørget for å få dette før turen

Til tross for overutviklet overkropp etter å ha bært all stein til Harstads molo alene, valgte Erik å blande saltlaken med drill. Den nye vinen begynner å surne til eddik. Men det gir nå en ledig hånd til kaffekoppen. Det var hardere tilbake i 2017, før elektrisiteten kom til Bømlo.

blande saltlake med hånddrill lubbesild
Blanding av saltlake av folk født på 80-tallet. Inne, elektrisk og alene
IMG_7231
Blanding av saltlake av folk født på 70-tallet. Ute, manuelt og sosialt. Ta deg en kaffi Esskå, det har du fortjent
Opphenging av lubbesild nubbesild kubbesild
Etter å ha ligget i saltlaken til øynene er blitt hvite, skal den henges til tørk i noen dager før den røykes. En skistav fungerer utmerket
0F6FFAAF-78CA-455E-B3C8-B9B30E1902E4
Erik viser at onepiece fremhever sexylubbenhet. Og akkurat nok hud på leggen gir et hint om hva som er under: blågusten hud som ikke har sett sol på et halvt år. Med klaffelue som prikken over i-en. Svigermors drøm er en sexybeast

Andreas Ente skal ta permisjon fra jobb for å gå Norge på langs. Følg hans eventyr på Facebook her  . Lukket gruppe, men han aksepterer enhver som er interessert. Ni måneder senere skal han ta ny permisjon. Det var en vits jeg fant på, og Andreas holdt på å falle av stolen, så mye lo han. ROFL ass. Regner med han lager frokost hver dag, og vekker sin kumpan med en kopp kaffe hver morgen, slik han gjorde på Bømlo. Ente, det var en sann glede å ha deg med!

EBAEED76-364E-4C88-8346-3A55A81D2716
Grilling av hval. Andreas Ente tar bilder til sin blogg på Facebook.

Avslutningsmiddagen sto den importerte nordlendingen for, og han kjenner en kar som jobber i en restaurant oppe i nord som spesialiserer seg på hvalkjøtt. Marinert, grillet hvalbiff med fløtegratinerte poteter til Esskå sin APA var en perfekt avslutning på en dag på sjøen.

Siden Andreas aldri klarte å sende bilder fra selve fiskingen mangler disse i reportasjen. Jeg holdt ihvertfall min del av avtalen og publiserte ikke før 10.mars.

For en oppskrift på hvordan man lager lubbesild, trykk på denne lenken fra lubbesildturen i 2017.

PS Som alle artikler på Maiselyn.no, er ikke nødvendigvis sannhetsgehalten helt 100%. Det er essensen vi er ute etter.

2 kommentarer til ««Sildo e komen»»

  1. Veldig bra Andreas the baby carrier! Heldigvis er jeg ferdige med min nærdøderfaring og får håpeå være med neste gang.

    1. Regner ikke med silda er borte i 2019, men man vet jo aldri. Mange byer som er vokst og falt på grunn av den. Du får din skjerv av lubbesilden når gjøken galer så familien din overlever den barske norske sommeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *