Sjekk den rypa der’a!

Har du noen gang satt deg ned og kontemplert over hvorfor det har seg slik at kun rype har en positiv konnotasjon når man kaller hunnkjønn av den menneskelige rasen dette? Andre dyrenavn på hunnkjønn er langt fra så positive: merr, tispe, røy, purke osv. Og på andre språk virker det som det er likt: bitch, mare, vixen (nå får jeg nok økt google-treff av det uønskede slaget). Mannlig antropomorfisme ass! Det er motsatt når hanndyr blir nevnt i denne sammenheng. Da har det oftest å gjøre med virilitet.

Fakta: Rype er egentlig betegnelsen på fuglen uansett kjønn. Hunnkjønn av rype heter rypehøne og hannkjønn rypestegg, men forståelsen har blitt at stegg er hann og rype er hunn.

Neste uke: hva kom først av uttrykket pyton, slangen pyton og magasinet pyton? Og er det virkelig slik at hest er best?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *