Lasagne

Lasagne er godt. Etter at jeg forspiste meg har jeg holdt meg borte i fire år, men nå er jeg atter rede til å ta fatt på et nytt kapittel i min italienske reise.

Kjøttsaus

  • 400 gram karbonadedeig
  • 400 gram (1 boks) hermetiske tomater
  • 1 ss tomatpurré
  • 1,5 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts oregano
  • 2 ss oksefond med rødvin
  • 2 dl vann

lasagne-gryte

400 gram karbonadedeig

«Bechamel-saus»

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 7 dl H-melk
  • 1/2 ts peper
  • 1/2 ts muskat

+ lasagneplater (ca 10)

+ 400 gram revet ost

+smør til å smøre

tre-gryter
Rouxen er ferdig, og melken er varmet opp, klar til å tilføres litt av gangen

Brun karbonadedeigen i en gryte i to omganger, så du steker den, og ikke koker den. Ha all den ferdigstekte deigen tilbake i gryta og ha oppi de hermetiske tomatene, tomatpuré, vann, fond, oregano, salt og pepper. Ha på svak varme i ca 20 minutter. Ikke kok inn. Husk at det skal være litt væske i den for å dekke lasagneplatene.

Ha melken i en gryte på middels varme. Den skal bli varm, men ikke koke. I en annen gryte smelter du smøret og visper inn melet til den er klumpfri på middels varme. Dette heter roux. Hvordan det uttales? Aner ikke, men inni meg sier jeg Roh med skarre-r.

Visp inn litt og litt av melken. Ha oppi pepper og muskat. Om du liker at muskatsmaken skal komme litt mer fram blander du den i rouxen før du har oppi melken. Sausen får en litt tykkelig konsistens, men fortvil ikke om den blir litt for flytende. Den biffen fikser vi med neste ingrediens: ost. Ta gryta av varmen og sleng oppi ca 200 gram, litt av gangen, mens du fortsetter å røre.

smore-form-med-rangeman

Smør formen. Jeg smører med smør.

Sett ovnen på 225 grader Anders Celsius. Begynn med et tynt lag ostesaus i bunnen. Dekk med lasagneplater. Så et lag med kjøttsaus. Så lasagneplater. Så ostesaus. Så lasagneplater. Du skjønner tegninga.

vaer-kreativ-med-lasagne
Puslespill

Om lasagneplatene ikke passer formen er det ikke noe problem. Knekk opp og vær kreativ. Husk at platene må dekkes av væske så de koker og blir myke. Avslutt med ostesaus og fordel resten av osten på toppen. Etter ca 30 minutter er lasagnen ferdig. Sjekk med en skarp kniv om platene er myke. Serveres med hvitløksbrød.

nyt-lasagne-uten-unger
For et best mulig måltid sier du ikke fra til ungene at det er middag.

 

 

Siden der mais og lyn kombineres på en helt unik måte