Offisielle regler for Hommersåk Fish Off

Etter en del uoverstemmelser og dårlig stemning ved tidligere Fishoffs ble det oppnevnt et utvalg for avklaringer rundt poenggivning og andre forhold som kan føre til krangel på kaia. Her er HoFF (Hommersåk Fishoff Forening) sine offisielle regler:

Måte å fiske på er opp til deltageren så lenge det er med stang, og fra land. Kun én stang om gangen er tillatt, men man kan ha så mange kroker man vil.  Det er lov å ha med flere stenger og alternere. Vading er tillatt. Oppmøtested er fastsatt, men man kan bevege seg hvor man vil, så lenge det er til fots, og man er tilbake til oppmøtested innen tidsfristen. Tiden kan variere, men er vanlig konkurransetid er to timer. Flue, mark, sluk, agn, dorg, dupp, slupp, oppheng, nedheng, bunnfiske eller pelagisk fiske. Det meste er tillatt. Ikke lov med oter eller andre fiskeredskaper oppkalt etter dyr. Flue er et insekt, og ikke dyr.

Poengsystemet er ett poeng for vanlige fisker, to poeng for litt vanskeligere fisker, tre poeng for de enda vanskeligere fiskene og fire poeng for fisker som finnes, men vi aldri kommer til å ta fra land på Hommersåk eller Riska. De som ikke er nevnt i oversikten under gir automatisk tre poeng. Listen kan revideres, men har ikke tilbakevirkende kraft. Hvis feks makrell ikke hadde stått på listen ved en forglemmelse, ville denne fisken telt tre poeng denne runden, men listen  ville blitt oppdatert til neste runde til å inneholde makrell på ett poeng. Det er kun antall, og ikke størrelse som gir poeng. Fisken må selvsagt bli dratt helt i land, og være i hånda for at poeng skal utdeles. Står feks brosme menes alle typer brosme om ikke annet er nevnt. Torsk er alle torsk (taretorsk osv), men ikke alle torskefisker (lyr, sei osv).

Ett poengs fisker

Makrell, lyr, sei, blåstål/rødnebb, bergnebb, berggylt

To poengs fisker

Sjøørret, hvitting, sypike, torsk, hyse, horngjel, makrellgjedde, sil, kutling, sandflyndre, skrubbe, rødspette, steinbit

Tre poengs fisker

Havabbor, pigghå, brosme, lange, lysing, skolest, uer, knurr, ulke, kjeks, mulle, multe, kvabbe, var, laks, Svarthå

Fire poengs fisker

Alle typer skater, haier og håer (utenom Svarthå og pigghå). Sildekonge, makrellstørje, kveite, månefisk

2 tanker om “Offisielle regler for Hommersåk Fish Off”

 1. Hei!
  nesten enig med deg. Bare at dette burde utvides til innlandsfiske også.
  Gjedde, røye, ørret, abbor, ål osv.
  Hva er med laksen? 3 poeng?

  1. Heisann! Laks er nå lagt til på tre poeng. Poengscore er utregnet utfra hva som kan landes i Hommersåk og omegn. En kveite i nord ville nok vært en treer, men så vidt jeg kjenner til er ikke denne fisken kommet så langt inn Boknafjorden, derfor en firer. HoFF var ikke på tidspunktet for poenggivning klar over at dette skulle bli en nasjonal konkurranse, og var ikke bevisst sitt vide mandat.

   Å lage samme poengsystem for innenlandsfiske vil også være vanskelig pga de store variasjonene, som abbor og gjedde. Men det er satt ned en kommisjon for å utrede forslaget. Kommisjonen består av Hr Knupper, Hr Jørgensen og Hr Stangeland Olsen, alle medlemmer i HoFF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.