Slik fisker man (lubbe) sild

Når Kim setter seg inn i bilen og tar på seg caps og solbriller glir han umerkelig over i rollen som Kimi Räikkönen anno 2009-2011 (rallyepoken, ikke formel1 karrieren). Ford Mondeon er med ett en Citröen C4 WRC, capsen hjelm og solbrillene visir. Svein Kristian blir til kartleser Kaj Lindström, som også kjørte med Tommi Mäkinen. Kaj altså. Så vidt jeg vet har Svein Kristian aldri møtt Tommi Mäkinen.

6436941A-215D-4F6D-B95F-B4E34E520B47

De er Kimmi og Kaj. Helt til Tante Olga kommer opp bakfra og blinker med lysene at det han må se til å få opp farten. Hun skal rekke frem til fredagssamlingen på grendahuset før Dagmar har tatt siste biten av napoleonskaka. Og hele Bømlo er 80 km/h uansett hva veistandarden skulle tilsi. En hyggelig ting på Bømlo er at bilister bruker blinklys når de takker. Husk å blinke mot bilisten. Ikke det at Kim bryr seg med å blinke, tøtche fjernlyset to ganger, tute vennlig eller løfte en hånd om en motgående motorist er aldri så samarbeidsvillig og stopper i en lomme så han kan kjøre forbi.

Men vi kom da fram til slutt, og sove-situasjonen måtte avklares. Enkelt for meg, for jeg har jeg fast rom. Dette har Svein Kristian selv sagt er offisielt på hytta hans. Jeg har eget fast rom som er bare mitt når jeg er der. Det er rommet som er rett til venstre når man kommer innenfor entréen. Tradisjoner må holdes i hevd. Så også den tradisjonelle rekefesten på ankomstdagen.

Neipa øl med reker

For noen gikk rekefesten over i vanlig fest. Andre prioriterte en god natts søvn på sitt offisielt eget, faste rom. Erfaren som jeg er blitt på å legge meg tidlig hadde jeg niksa en neve sov-i-ro på jobb så jeg ikke hørte noe av Cypress Sild og Dusty Springsild på volum 11.

Ente har den uvanen å være munter og opplagt på morgenen. Men det har vi lært å dra nytte av. Vi har dressert ham opp til å komme med kaffe på sengen når baconet er ferdig i ovnen og eggene er speilet. Han logrer rundt klar for dagens eventyr. Etter frokost og kaffe er det bare en tur i sikringsbua før alle er klare, og han endelig slipper ut og kan løpe fritt rundt.

Ifølge kjendis-Farmen fisket man sild med dynamitt i gamle dager. Men tror han blander gamle dager med 1986, og klassikeren Crocodile Dundee: «Bastards won’t bite». Han påstår også at det er best å fiske med garn med strøm. Tenker han misforstår og har hørt at det er best å sette garn der strømmen fører raudåten. Raudåte har det latinske navnet Calanus finmarchicus, og burde nesten være med i min liste over latinske navn på dyr med Norge i seg. Se oversikten herMen om jeg skulle inkludert alle latinske artsnavn med noe som har med stedsnavn i Norge ville listen blitt lang.

Siden ingen var syke i år utenom Benjamin var vi litt for mange til én båt. Svigerfar og mentor Martin «Minken» ble derfor tvunget ut på sjøen. Trengte vel egentlig ikke så mange ville hester for å overtale ham. Hvorfor han kalles Minken? For hvert år vi har lagt lubbesild får vi mindre tilbake enn vi henger opp. Og hvert år sier han at «Minken» tok dem. I fjor lot «Minken» bare fire være igjen. Det var Fercho som kom på kallenavnet.

3684067B-C402-482B-AC24-973E1987BC2B

Jeg skal ikke legge skjul på at «Minken» er mitt store forbilde når det gjelder alt som har med sjøliv å gjøre. Og han tar seg tid til å vise meg både båtmannsknopp og halvstikk. Og historier fra hine hårde dager.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sildefiske i gamle dager foregikk på nøyaktig samme måte som i dag: en mann drar og to mann følger med

CD750389-93BF-4FE4-9323-E1EC595E7A17

Første garn var satt på rundt 5 meters dybde. Dette er et skikkelig 20 meters sildegarn på 22 omfar. Sildegarnsettet har gått i arv fra far til sønn i generasjoner, og samme sted som vi fikk 121 sild og en liten lyr tilbake i 2017. I 2018 fikk vi 75 sild. Og i år (2019) fikk vi 7. Og 6 av disse hadde det vært fugl på. Båt SK fikk æren av å dra opp dette garnet manuelt, og det var en blanding av skuffelse og lettelse å spore hos dem. Skuffelse siden det var så lite, lettelse siden det dermed også er lite jobb. Å træ silda gjennom maska er en kunst bare SK, Martin og jeg mestrer.

AFC64B26-D256-4B5C-8A96-89C629F61147

Vi hadde også to andre garn, ett torskegarn og ett makrellgarn. Siden Martin sin båt har vinsj tok vi opp disse to. Torskegarnet var satt på rundt 100 meter fra land med en dybde på rundt 50 meter.

Adamsia palliata Pagurus prideaux eremittkreps anemone

Alt vi fikk her var en slags bløtkreps med lilla gusjete tråder tytende ut. Dette er faktisk ikke ett dyr, men to dyr som lever i et mutualistisk symbiotisk forhold. Eremittkrepsen Pagurus prideaux med anemonen Adamsia palliata. Anemonen spiser matrestene fra krepsen,  og beskytter den som en gjentjeneste. De lilla trådene har stingende celler, og skytes ut når eremitt-anemonen er truet. Ikke veldig sterke erfarte jeg da jeg holdt en. Kunne ikke registrere noenting faktisk, men kanskje nok til å holde reker unna. Anemonen vokser i takt med eremittkrepsen, og denne slipper da å lete etter ny beskyttelse når den har vokst seg ut av sin gamle beskyttelse.

Makrellgarnet var satt høyere, på ca 10 meter, men like langt ute som torskegarnet. Her var det heller ikke mye fisk, kun lusne 10 sild og en makrell fikk vi. Dette tror jeg ikke er et eldgammelt sildgarnsett, men Martin som sjekker rundt etter nye sett som han kan viderebringe til neste generasjon.

17 sild og en makrell er ikke mye å skryte av, om man ikke har fem brød til, så vi gjorde det eneste riktige: vi gikk på sildaslang. Her ute i havgapet er det langt mellom epletrærne, så om de rampete barna skulle slange noe, så måtte det bli sild. Martin hadde fått nyss om en nabo som hadde hatt bedre haill enn oss, og hadde en hel tønne full av sild. Vi listet oss ned dit og slanga til oss rundt 140 av havets gull som Kim bestemt mente at det het. Han mener forøvrig også at Volbeat er et bra band. Så metall vet han altså ikke noe om.

C18B7BA9-52C9-42DE-8340-3D4DA62E04F0

Med 140 sild kunne storproduksjonen starte. Sløying, vasking, salting og tørking. Røykingen av lubbesild skjer etter at fisken har hengt noen dager.

En mer detaljert fremgangsmåte på lubbeprosessen finner du her.

Andreas og Sondre tar sløying av sild seriøst. Fercho og Kim poserer med hver sin fisk
Andreas og Sondre tar sløying av sild seriøst. Fercho og Kim poserer med hver sin fisk
Zombie Brain fishing
Brains. Braaaains. Noen ser humoren i alt, andre ikke

Noen timer på sjøen, noen timer på å prosessere fisken. Da fortjener jeg noen timer cowboystrekk. Med fem unger hjemme er disse turene eneste måten å få seg litt søvnoverskudd. Dessverre sov jeg ikke til jeg våknet til dekket bord. Et brudd på tradisjon altså.

Alle gjenger har innvielsesritualer. Noen gjenger banker opp prospects, andre får en bøtte med urin og avføring helt over seg. Noen må drepe og spise et helt menneskehjerte. I lubbesildgjengen må prospects vise seg verdige ved å lage lørdagsmiddagen. Kim er heldigvis bedre på kjøkkenet enn bak rattet. Han er faktisk helt chef.

F7B1CDC6-931C-4A0E-8BD1-7292B3D6210E

Her er menyen:

Aperitiff: GT & Grissini med trøffelkrem

Forrett: Spretten overraskelse

Hovedrett: langtidsstekt entrecôte i følge med rosmarin og timianbakte amadinepoteter, asparges med bacon, kremet soppstuing på en seng av stekt løk og paprika.

Jeg ble utnevnt til sous chef fortrinnsvis pga min evne til å finne balansepunktet for trøffel i soppstuingen. Denne soppen er ikke bare dyr, men også en lunefull ingrediens. For lite, og du har bare kastet bort pengene, for mye, og retten blir totalt dominert. Jeg sørget også for en  mise en place verdig en Michelin restaurant.

Dr nicolaes tulps anatomiforelesning
Dette nederlandske oljemaleriet på kanvas heter : «Doktor Sondre Tulps Hareparteringforelesning»

Etter at kjøttsvetten hadde gitt seg var det bare å gå i seng. Hey! Jeg er 43 år gammel! Jeg har så mange unger at hvis jeg får en til må jeg ta busslappen. Jeg fortjener å få slappet litt av.

Neste morgen var det Sondre som kom med kaffe.

Takk til Svein kristian, Kim og Florian for bilder. De andre krevde 3500 kroner for alle publiserte bilder.

Du vil kanskje også være interessert i å lese om tidligere lubbeturer:

Lubbesild på Bømlo

«Sildo e komen»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *